De ballen verstand
Tijdens workshops laat ik graag mensen het onderwerp wat centraal staat ook beleven. Theater is hiervoor een mooie metafoor. Dat kan door te kijken, maar ook door zelf te spelen of simpel gezegd een bepaalde oefening te doen. Zo gebruik ik bij gesprekstechnieken graag de methode hoge status versus lage status. Cursisten ervaren dan dat beide statussen minder prettig aanvoelen en de gelijkwaardige status juist prettiger voelt. Gek genoeg duiken we als het even kan toch met alle plezier in een hoge of juist een lage status.
Voetbal
Tijdens een gesprek hanteer ik ook graag een metafoor. Hierbij is dat vaak sport. Met name mijn favoriete spelletje: voetbal. Het mooie van deze zogenaamde vertaalbeelden is dat vrijwel iedereen het beter lijkt te begrijpen wanneer we dezelfde situatie vergelijken met voetbalbeeldspraak. Hierbij wat voorbeelden:
Je bent met elf gelijkwaardige spelers, maar je hebt maar één aanvoerder. Die speelt net zo mee, maar heeft aanvullende taken.
Mooi voorbeeld om leiderschap of de term meewerkend voorman/coördinator van een team te verduidelijken.
Leuk als je hele team uit top aanvallers bestaat, maar zonder nuttige verdedigers ga je de wedstrijd alsnog verliezen en kom je helemaal niet eens aan aanvallen toe, terwijl de spelers dat juist graag doen.
Te gebruiken om de noodzaak van diversiteit binnen je team uit te leggen of de waarde van het verschil tussen mensen weer te geven.
Als coach heb jij jouw beste opstelling gemaakt, je kunt af en toe ingrijpen door te coachen of te wisselen. Maar zij spelen uiteindelijk de wedstrijd, niet jij.
Bruikbaar om de noodzaak van het loslaten of delegeren van een Manager uit te leggen.
Een middenvelder maakt vaak de meeste kilometers, maar op tv zie je vooral de spitsen in duels met verdedigers.
Wie niet in de schijnwerpers staat of opvalt, kan dus juist van grote waarde zijn en een dragende kracht binnen het geheel.
Je kunt de beste aanvaller van het team zijn, maar wanneer je continu buitenspel staat wordt je uiteindelijk ook gewoon gewisseld.
Ter verduidelijking dat iedereen zich aan de algemeen geldende regels behoort te houden.
Een linkerspits op goal zetten omdat het zo'n aardige kerel is, lijkt mij niet wenselijk.
Doe vooral waar je goed in bent. En laat iemand doen waar hij goed in is, desnoods buiten je team.
Je kunt elf toppers hebben, maar als ze elkaar niet begrijpen, niet de bal willen toespelen of helpen, heb je helemaal niets.
Te gebruiken om het belang van teamwork uit te drukken.
Ik had meer moeite met een onterecht gegeven inworp aan de tegenstander, dan dat we van die tegenstandster verloren...
Hiermee wil je laten weten dat je een rechtvaardigheidsgevoel begrijpt en dat het menselijk is, maar dat het uiteindelijk ook onhandig is om niet naar het groter geheel te kijken.
Als één van je spelers een rode kaart heeft gekregen, zullen de andere tien echt een stapje extra moeten zetten om de wedstrijd te winnen. Gek genoeg geeft zo'n overwinning een nog beter gevoel.
Te gebruiken om aan te duiden dat er soms een stapje extra gedaan moet worden wanneer iemand anders uitvalt. Maar ook om aan te duiden dat men tot meer in staat is dan men soms denkt.
Door een positie tijdelijk over te nemen, sta je zelf niet op je sterkste positie. Maar je geeft de ander de kans zich te laten zien in de aanval. Dat komt het team ten goede.
Een echte teamspeler heeft ook wat over voor zijn medespelers. Je tijdelijk wegcijferen is zo slecht nog niet.
Cruijff
Johan Cruijff had ook zo zijn voetbaluitspraken die vaak mooi toepasbaar zijn buiten het veld.
Naast zijn voetbalvaardigheden was hij op dit gebied ook echt een fenomeen. Ik kan enorm genieten van zijn uitdrukkingen en vaak zijn ze heel toepasbaar tijdens een training of een (coachings)gesprek. Mijn favorieten:
Je gaat het pas zien als je het door hebt.
Elk nadeel heb z'n voordeel.
Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal.
Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een voetbalploeg slecht speelt; er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en er zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen.
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen.
Geniaal….
Andere blogs van Matteo lees je hier.