Zijn wij een discrimi-natie?

Discriminatie is heftig en geen onderdeel van een vredelievende wereld. Toen de jongens uit het voetbalteam van mijn zoon ‘ni hao’ en andere Chinese grappen/geluiden richting hem hadden geuit, zag ik de pijn in zijn ogen toen hij dit thuis vertelde. Ook de frustratie: “Ik ben nota bene Filipijn en niet een Chinees”, was duidelijk aanwezig. De coach deed ook nog eens mee met deze grappen, waardoor het gevoel werd versterkt dat het hele team tegen hem was. Vertrouwen was volledig weg en het plezier nog meer. Hij heeft daarna nog 2 jaar gevoetbald, maar vanaf het seizoen waarin de discriminatie begon is het plezier van daarvoor nooit meer terug gekomen.
Discriminatie wil zeggen onderscheid maken op grond van een bepaalde eigenschap, zoals huidskleur, geslacht of bijvoorbeeld seksuele voorkeur. Discriminatie kan gewoonweg niet worden getolereerd. Maar we kunnen soms ook wat doorslaan inzake discriminatie. Een beetje humor en zelfspot moet ook kunnen. Belangrijk is om per situatie met een open mind en een gevoel voor realisme te bekijken.

 

Zie ginds komt de discussie

Sinterklaas is sinds dit weekend weer in het land! Als kind zijnde keek ik hier altijd erg naar uit. Voor mij was dat de mooiste tijd van het jaar. Een traditioneel kinderfeest! Nu hebben we vrijwel geen tradities in ons kleine nuchtere landje, dus hopelijk kunnen nog vele generaties genieten van het feest omtrent de goedheiligman. Maar zoals we allemaal weten…., hij komt niet alleen, maar met een boot vol Pieten. En inmiddels lijkt de discussie rondom Zwarte Piet ook een traditie geworden te zijn. Alleen dan een minder leuke traditie. De mensen die voor Zwarte Piet zijn en de mensen die tegen Zwarte Piet zijn laten zich van de meest slechte kant zien. Het wederzijdse begrip is ver te zoeken, aan het plezier voor de kinderen wordt al helemaal voorbij gegaan.
Mijn persoonlijke mening omtrent dit heikele punt is de volgende: Wanneer we mensen echt kwetsen met Zwarte Piet, dan is een kleine aanpassing toch geen probleem? Wat mij betreft introduceren we jaarlijks een nieuwe kleurige Piet, waardoor we na verloop van tijd rode, gele (de kanariepiet?), witte, blauwe, groene, zwarte en roze Pieten hebben. Kinderen blijven het geweldig vinden en volwassenen moeten toch accepteren dat Zwarte Piet blijft, maar als onderdeel van een groep gekleurde Pieten. De link met slavernij is dan weg. Win-win situatie.

In het Sinterklaasjournaal van dit jaar zit overigens een Blanke Piet (nota bene genaamd als Zeurpiet, haha) en toen mijn dochter van 4 deze Piet zag, riep ze meteen vol enthousiasme: Daar is Zwarte Piet!! Kinderen zien het verschil namelijk niet, ze oordelen niet en passen zich super makkelijk aan. Laten wij dat ook allemaal doen of proberen.


Cabaret Piet

Tijdens een cabaretvoorstelling kun je wel weer een hele andere inslag kiezen en met humor de stigmatiserende gedachtes van mensen aanraken. Als ik op het podium stond, had ik het volgende verhaal verteld over de uitleg aan kinderen aangaande het vertrek van Zwarte Piet:
Ja kinderen, de Zwarte Pieten zijn allemaal ontslagen! Waarom? Och... ze waren steeds te laat en eigenlijk vooral veel te lui om te werken. Zoals jullie weten deden de Zwarte Pieten ook vaak domme dingen, ze denken gewoon niet na.... daar zijn ze ook niet zo goed in. Dus... nu zijn ze ontslagen en nu gaan we voor de Blanke Pieten! Deze Pieten zijn een stuk slimmer! Jullie krijgen vooraf een lijstje waarop je jouw kadowensen moet invullen, dan ontvang je daarna een mooi ontvangschema. Je ziet daarop wanneer en waar je jouw kado kunt ophalen. Ja, deze Pieten zijn allemaal Pietjes Precies of noem het Piet Luttig. Ze kunnen heel goed delegeren, dus jullie moeten zelf aan de slag. Voordeel is wel dat ze met veel minder Pieten werken, waardoor er meer geld is voor extra kado's. Alleen komen ze niet meer thuis, laat staan op het dak. Daar zijn ze ook niet lening genoeg voor. Wat dat betreft was Houten Klazen ook een goede naam geweest voor deze hulppieten. Maar goed, dat wordt wat verwarrend met de liedjes. Helemaal wanneer je je bedenkt dat Sinterklaas weer een hele hoge Piet in het geheel is.... Voordat je het weet ontstaat er dusdanig veel verwarring dat zaken ongelijk voelen en, ja, voordat je het weet gaan die Blanke Pieten staken! In ieder geval, we gaan vanaf nu over naar de Blanke Piet, het wordt er niet leuker of vrolijker door, maar zeker wel een stuk efficiënter! Zijn er nog vragen?

Of het niet zielig is voor de zwarte Pieten?
Welnee! Die krijgen gewoon een uitkering! Ze krijgen 70% doorbetaald, maar daarnaast allerlei kortingen en/of gratis spullens. Onder aan de streep houden ze op deze manier soms zelfs meer geld over, zonder iets te doen! Behalve dan solliciteren via het UWV (een soort Pietenbaan centrum zeg maar), maar dat is slechts een formaliteit.
En voor de Zwarte Piet die bij klust?
Voor een zwart werkende Zwarte Piet met uitkering is het leven helemaal een paradijs geworden!
Wie dat allemaal gaan betalen?
De Blanke Pieten natuurlijk! Maar ach, de meeste daarvan zijn wel gewend om voor Piet Snot te werken. Wat dat betreft lijken ze allemaal wel zo slim, maar of ze het ook echt zijn??
Wat staken betekent?
Nou vraag dat maar aan je juf of meester op school, die weten daar alles van!


Zwangerboodschap

De laatste tijd komt er regelmatig een spotje over zwangerschapsdiscriminatie van het Ministerie van Sociale Zaken voorbij. Nu heb ik van dichtbij meegemaakt dat een contract niet werd verlengd met als onderbouwing: “Je bent nu zwanger, dus dat gaat ons straks teveel geld kosten”. Volledig misplaatst en ook nog eens niet waar. Betrof ook nog eens een thuiszorgorganisatie in Arnhem, dus een branche waar altijd weer werk is.
Maar goed, dit spotje benadrukt vooral dat werkgevers vrouwen die zwanger zijn dezelfde kansen moeten geven tijdens een sollicitatieprocedure. De eerste keer dat ik het hoorde dacht ik: dit is echt een grap. Wanneer je een vacature hebt, is het op dat punt over het algemeen wel erg lastig om objectief te blijven. Stel je zoekt met enige spoed een boekhoudkundige medewerker en je hebt de keuze tussen een man en een zwangere dame. Beiden kunnen de functie aan, dan kies je toch voor de man? Anders kun je na het inwerken weer de arbeidsmarkt op voor een tijdelijke vervanger. Twee keer iemand inwerken, betekent al snel dat je gehele administratie vertraging oploopt. Laat staan al het gedoe van weer werven en selecteren.
Daarnaast komt er nog iets anders bij kijken, waardoor ik mijn twijfels heb over deze campagne. Tijdens mijn coachingstraject, wat ik afgelopen jaar heb gevolgd, was hechting een belangrijk onderwerp. De belangrijkste fase van de hechting zit hem in de eerste drie levensjaren van een kind. Een kind geeft volwaardige liefde en verwacht deze ook te ontvangen. Vooral van de moeder, want de natuur discrimineert er wat dat betreft gewoon rustig op los. De moeder staat voor het kind op nummer één en de vader beschermt, dat is wat we intuïtief meekrijgen. De eerste drie jaar is het dus van groot belang dat kinderen die hechting non-stop voelen. Dat kan dus helaas niet wanneer de moeder aan het werk is.
Ik gun iedereen dezelfde kansen en kan me echt indenken dat vrouwen ook graag aan hun carrière werken. De vraag is alleen of het niet verstandiger is om de eerste drie levensjaren van het kind volledig voor het kind te kiezen. Grappig overigens dat het tegenwoordig zelfs eerder vreemd is wanneer een moeder niet werkt. Toen mijn moeder voor mij zorgde, vond men het vreemd wanneer een moeder wel carrière maakte. Wat dat betreft is er dus in 40 jaar een volledige ommezwaai gerealiseerd.
Nogmaals, ik begrijp de overwegingen van de vrouw, ben voor gelijkheid en eerlijkheid. Maar ik maak me ook zorgen over het effect hiervan. Gezien het spotje van het Ministerie van Sociale Zaken van voormalig Minister Asscher delen zij deze zorg in ieder geval niet.

 

Ik wens jullie allemaal een liefdevolle en gezellige Sinterklaastijd toe.
Geniet van elkaar!
 

Andere blogs van Matteo lees je hier.

 


Lees meer artikelen

Ik heb me weleens laten vertellen dat onze hersenen geen herkenning hebben bij het woordje ’niet’. Dat zou grappig zijn, want we gebruiken dit woord namelijk best vaak. Bij zinnen waarin het woordje ‘niet’ zit, gebeurt of doen we …

 11 Dec 2017

Mobiliteit tijd In mijn laatste studiejaar kocht ik mijn eerste mobiel. Dat was ergens eind 1998 of begin 1999. Zeg maar een kleine 20 jaar geleden. Mijn eerste mobiel was (uiteraard) een Nokia. Zo'n klein telefoontje met …

 12 Nov 2017